NEUROACT Online 14-15 september 2023
Metod- och gruppledarutbildning
Kursanmälan längre ned på sidan
NEUROACT®– stresshantering för flexibilitet & hälsa är en 12-sessioners manualbaserad metod för stresshantering för personer med en autismdiagnos eller andra neuropsykiatriska tillstånd, där exekutiva svårigheter är vanligt. Programmet är utvecklat för att möta utmaningar med stressande situationer, såsom sensorisk överbelastning (exempelvis ljud, ljus, lukter eller känsel), känslomässig och kroppslig omedvetenhet och bristande reglering, förändringar i miljön och nya situationer, samt situationer som övergår personens sociala förmåga.
…..
…..
…..
…
…..
…..
…..
…..
…..
…..
…..
…..
…..
…..
…..
…..
…..
Figur 1. Översikt över NeuroACT-programmet.
NEUROACT® har i vetenskapliga studier visat sig vara genomförbart, lämpligt och effektivt för ungdomar och vuxna med en autismdiagnos och samtidiga besvär med ADHD, höga stressnivåer och psykisk ohälsa (se nedan för vetenskapliga artiklar). Metoden bygger på acceptance and commitment therapy (ACT), en form av kognitiv beteendeterapi (KBT), och inkluderar psykoedukation om stress, känslor, sinnesintryck och kroppssignaler, vid sidan av motivationshöjande tekniker.
Det övergripande målet är att lära ut färdigheter som ökar deltagarnas psykologiska flexibilitet, vilket är förmågan att hantera tankar, känslor och kroppssensationer, minska undvikandebeteenden och uppfylla personligt valda mål, vilket vanligtvis leder till en känsla av meningsfullhet och förbättrad mental hälsa och välbefinnande.
Nedan är ett exempel på hur NEUROACT kan hjälpa till att minska hinder och nå långsiktiga mål.
…..
Figur 2. NEUROACT – exempel på effekt av träningen (mannen på bussen).
NEUROACT®-materialet är anpassat till tre nivåer beroende på deltagarnas exekutiva och kognitiva funktionsnivå (under utveckling). Nivå 1 motsvarar normal (IQ=>70) eller över normal kognitiv förmåga och relativt hög adaptiv funktionsnivå. Nivå 2 motsvarar normal kognitiv förmåga (IQ=>70) med exekutiva och adaptiva utmaningar. Nivå 3 motsvarar kognitiv förmåga under normal (IQ=<70) med betydande exekutiva och adaptiva utmaningar.
NEUROACT®-materialet har ett pedagogiskt förhållningssätt och är anpassat för att passa de inlärningsprocesser som är vanliga vid autism och andra neuropsykiatriska och komplexa tillstånd. Till exempel genom bildstöd, enkla skrivövningar och korta mindfulness- och acceptansljudövningar med en förklarande motivering före varje övning. Metoden består i första hand av praktiska övningar i stresshanteringstekniker under och mellan sessionerna, för att möjliggöra upplevelsebaserat lärande.
NEUROACT® kan användas som ett paket eller genom att separera moduler, till exempel för att assistera psykoterapi eller motivera elever i skolan. Sessionerna är grupperade i sex moduler som var och en innehåller specifika behandlingsmål. För att använda NEUROACT® i grupp eller individuellt behöver du genomföra NEUROACT® metod- och gruppledarutbildning (NEUROACT ONLINE, se nedan). Kursen ges för att kvalitetssäkra metoden så att den används på det sätt som är tänkt och utvärderat. Det är rekommenderat att du går utbildningen med den som du har tänkt att hålla NEUROACT®-grupp tillsammans med.
NEUROACT® har utvärderats på Karolinska Institutet i tre studier.
NEUROACT® ONLINE består av två heldagar samt möjlighet till gruppcoachning online efter att man har kommit igång med NEUROACT® i grupp, individuellt eller som insats i skolan. Innehållet i kursen består av:
…..
Utbildningen vänder sig till yrkesverksamma som vill fördjupa sina kunskaper kring hur NEUROACT® kan användas som stresshantering och färdighetsträning vid autism eller andra neuropsykiatriska och komplexa diagnoser. Du som går utbildningen är exempelvis psykolog, psykoterapeut, kurator, arbetsterapeut, fysioterapeut, specialpedagog, lärare, socialpedagog, sjuksköterska, läkare eller mentalskötare.
Johan Pahnke är medicine doktor (Ph.D.) och klinisk neuropsykolog. Johan utbildar på regelbunden basis i bland annat ACT/KBT, neuropsykologi och stress inom bland annat habilitering, psykiatri, HVB-hem, skolor samt vid Karolinska Institutet, för bland and ST-läkare, blivande psykoterapeuter och på BUPs specialistutbildning. Han har arbetat som psykolog i primärvården och psykiatrin. Johan har handlett individer och personalgrupper sedan 2003 och har vidareutbildning i handledning och konsultation inom specialistutbildningen för psykologer.
….
….
Ja, utbildningen kan även ges som skräddarsydd uppdragsutbildning för personal på den egna mottagningen, företaget, skolan eller liknande. Om detta är ett alternativ som passar er bättre, vänligen använd kontaktformuläret nedan. Vid frågor, vänligen skicka ett mejl till info@brainproof.se.
– Otroligt användbar metod! Roligt att nätverka med övriga kursdeltagare, förutom utbildningen i sig. Riktigt bra med alla diskussioner i bikupa sedan storgrupp kring olika patienter vi mött/kan tänkas prova metoden med, som konkretiserade metoderna fint.
– Så bra kurs och gedigen på alla sätt! Glad att ha fått delta!!
– Vi blev lite överraskade att det fungerade så bra att hålla grupperna via länk!
– Att den var upplevelsebaserad och föreläsaren ständigt bad deltagarna relatera till egna upplevelser och göra övningar. Oerhört bra!
– Alla övningstillfällen/hur de låg placerade i förhållande till den teoretiska delen. Bra pedagogisk struktur!
– Att den adresserade många områden som ingen av våra nuvarande interventioner adresserar, och som jag upplever att personerna i målgruppen har ett stort behov av, samt att det var intressant att träffa andra som jobbade med liknande patientgrupp och hade stort intresse, och dessutom var användandet av just ACT i denna grupp lika oväntat som (såhär när man tänker på det) självklart och tilltalande.
– Givande att få ett annat sätt att tänka på kring denna patientgrupp och hur man med ibland ganska små medel kan nå en patient bara man utrycker sig på ett speciellt sätt.
– Upplägget var bra med föreläsning, konkreta övningar, bra och pedagogisk kursledare.
– Jag är mer utåtriktad och kan göra aktiviteter utifrån egna beslut.
– Bra att upptäcka att jag kan vara i en grupp, ett jätteframsteg.
– Något har hänt, jag klarar att inte oroa mig, omgivningen påstår att jag är lugnare.
– Jag har lättare att inte låta tankarna styra, och är inte lika stressad.
– Jag har släppt kraven och agerar mer rationellt.
– Jag är mindre stressad och tänker mer positivt.
– Nu kan jag tänka att tankar, känslor och kroppssensationer är ofarliga.
När? Den 14-15 september 2023
Var? Online via Zoom
Kursanvarig? Johan Pahnke är medicine doktor (Ph.D.) och klinisk neuropsykolog. Johan har mångårig erfarenhet av arbete med vuxna, barn och ungdomar med en diagnos såsom autism eller ADHD. Han har arbetat inom special- och särskola samt psykiatrisk öppen- och slutenvård. Idag arbetar Johan främst som utbildare, handledare och utredare inom bl a neuropsykiatri, ACT, KBT och stress.
Vad avser utbildningen? I utbildningen ingår två heldagars undervisning, praktiska övningar, inläsnings- och utbildningsmaterial samt genomgång av manualen NEUROACT® -stresshantering för flexibilitet & hälsa. Manualen ger tydlig och detaljerad vägledning i metoden. I metoden ingår anpassat skriftligt arbetsmaterial (infoblad, arbetsblad, hemuppgiftsblad och veckokort), korta och enkla ljudövningar i medveten närvaro och acceptans med förklarande rational före varje övning, videofilmer som tydliggör centrala ACT-tekniker, bildmaterial som illustrerar metaforer, powerpointpresentationer som vägledning under sessionerna, samt en digital plattform för att lätt kunna tillgå materialet. Läs om NEUROACT® s användarvillkor här. Som en del av utbildningen, exempelvis när man har kommit igång med NEUROACT® i grupp, individuellt eller som insats i skolan, ingår möjlighet till NEUROACT® gruppcoachning som ges en gång per år.
Kursavgift? Kursavgiften är 7900 kr (exkl. moms).
Kursanmälan? Gör din kursanmälan i formuläret nedan. Vi återkommer till dig inom kort med bekräftelse på din kursplats. Kursanmälan är bindande, dock kan du överlåta din kursplats om du får förhinder. Tecknet * i formuläret innebär att det är obligatoriskt att fylla i. Vid frågor, vänligen skicka ett mejl till info@brainproof.se.
Gör din kursanmälan här nedan!
Vi återkommer till dig inom kort med bekräftelse på din intresseanmälan (* = obligatoriskt att fylla i).
Ingen fara, du kan göra en icke-bindande intresseanmälan i formuläret nedan, så sätts du upp på listan inför kommande kurstillfällen. Du kommer att i god tid få veta när nästa kurstillfälle är.